روغن زیتون

زیتون و روغن زیتون

روغن زیتون اصلی

زیتون واژه ای عربی است و گیاهی است با میوه ی بیضی شکل سفت و گوشتی به اندازه ی توت که رنگ آن در مراحل مختلف رشد از سبز تا بنفش و سیاه تغییر می کند و از آن روغن نیز می گیرند. درخت این میوه، همیشه سبز است برگ و میوه ی آن به عنوان روغن زیتون و نیز به طور مستقیم مصرف دارویی دارد.

ناصرخسرو در مورد زیتون چنین می سراید:  دیو و فرشته به خاک و آب درون شد/ دیو مغیلان شد و فرشته زیتون.

و در جای دیگری نیز می گوید: دریا نه آب گر به مثل آب است/ چون بر لبش نه تین و نه زیتون است.

درخت زیتون

درخت زیتون یکی از گیاهان گلدار مدیترانه ای با عمر طولانی به شمار می رود که در اکثر فصل های سال سبز است. از فشردن و له کردن میوه این درخت پرفایده روغنی سالم به دست می آید. تأثیر شگفت انگیز مصرف موضعی روغن زیتـون برای لطافت و شادابی پوست و مو، از بین بردن چین و چروک، سوختگی و درمان بیماری های پوستی و ماساژ بدن را فراموش نکنید. خواص فوق العاده میوه درخت زیتون در سلامت انسان باعث شده که امروزه به یکی از پرطرفدارترین روغن های طبیعی در جهان تبدیل شود.

طرز تهیه روغن زیتون

زیتون یک میوه مدیترانه ای تلخ و روغنی است که نباید به مدت طولانی انبار شود. درواقع فاصله زمانی از چیدن آن تا روغن گیری در کوتاه است. کارخانه ها سعی می کنند بلافاصله پس از برداشت محصول آن را برای چرخ کردن و روغن کشی انتقال دهند. این روغن  از میوه درخت زیتون به دست می آید که با فشار دادن زیتونهای کامل  بدست می آید. مردم از آن روغن در پخت و پز، مواد آرایشی، دارو، صابون و …. استفاده می کنند. زیتون در ابتدا از دریای مدیترانه بود، اما امروزه در سراسر جهان محبوب است.

 

ارزش غذایی

زیتون دارای روغنی خوش‌طعم و خو‌ش‌بو است و ارزش غذایی بالایی دارد که به عنوان یکی از سالم‌ترین روغن‌ها برای تغذیه معروف است. یکی از ویژگی‌های شاخص آن، داشتن بویی شبیه بوی زیتون و یا برگ زیتون است. برخلاف سایر روغن‌های گیاهی، این روغن را می‌توان بلافاصله و مستقیما مصرف کرد. نیز این روغن حاوی اسیدهای چرب مثل اسید اولئیک، اسید پالمیتیک، اسید لینولئیک ( اسید چرب امگا۳) و مقدار بسیار کمی اسید لینولنیک ( اسید چرب امگا۶) است.

مصرف این روغن نقش مهمی در کنترل کلسترول‌های بد و خوب بدن دارد. چونکه بیش از ۷۰ درصد اسید اولئیک در ترکیبات آن وجود دارد و این یعنی نقش مهمی در مدیریت و ایجاد تعادل در چربی بدن دارد. کارشناسان علم تغذیه معتقدند که مصرف آن موجب کاهش احتمال ابتلا به سکته‌های قلبی و مغزی می‌شود. توصیه می‌شود برای حفاظت بدن از آسیب سلولی که در نهایت منجر به سرطان می‌شود، همیشه مقداری روغن زیتـــون در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید.

خواص

  • 1 ـ برای سیستم قلبی عروقی بسیار مفید است.
  • 2 ـ جلوگیری از سندرم متابولیک
  • 3 ـ درمان افسردگی با روغن زیتون
  • 4 ـ کاهش خطر سرطان
  • 5 ـ جلوگیری از بیماری آلزایمر
  • 6 ـ جلوگیری از امراض کبد
  • 7 ـ جلوگیری از بیماری روده ای
  • 8 ـ پاک کننده آرایش چشم
  • 9 ـ به عنوان ماسک صورت و درمان چین و چروک
  • 10 ـ اثرات ضدباکتری روغن زیتون

شناخت عسل طبیعی و درمان با آن

نگهداری:

روند فساد در روغن زیتون‌های باز که در برابر اکسیژن، نور و هوا قرار گرفته‌اند به دلیل ایجاد ذره‌های فتواکسید در آن‌ها، سریع‌تر رخ می‌دهد. پس همیشه از ظروف دربسته برای نگهداری روغن زیتون استفاده کنید. اسید لینولئیک نسبت به سرما حساس بوده و سریعا حالت کریستالی به خود گرفته و یخ می زند و دلیل اصلی انجماد و یخ زدن روغن زیتون همین اسید دوست داشتنی است. نکته مهم این است که دمای مناسب  بین ۲۰-۱۵ درجه سانتی گراد می باشد و نگهداری در دما های پایین باعث از بین رفتن مقاومت و تخریب اجزای تشکیل دهنده آن می شود. یخ زدن روغن زیتون در یخچال تنها حکم عامل کمکی در تشخیص اصل بودن آن را دارد، ولی ملاک اصلی تشخیص روغن زیتون آنالیز آزمایشگاهی و ویژگی های ارگانولپتیکی(ارزیابی حسی) است. این روغن حداکثر بین ۱۸ ماه تا ۲ سال بعد از استحصال قابل مصرف است.

تشخیص روغن اصل از غیر اصل(تقلبی)

عموما برای تشخیص روغن زیتـون اصل ۳ روش پیشنهاد شده است:

1-رنگ و بو. رنگ روغن زیتــــون باید زرد مایل به سبز باشد و بوی آن باید بویی شبیه بوی میوه زیتون یا برگ زیتون باشد. روغن اصل رنگ زرد مایل به سبز دارد و بوی سیب، گوجه فرنگی و علف تازه می‌دهد.

2-استفاده از قوه چشایی است. اگر یک قاشق روغن اصل را در دهان ریخته و سپس در دهان بچرخانید و با دم هوا آن را فرو دهید، باید بعد از چند لحظه در گلوی خود تلخی و تندی شدیدی احساس کنید، طوری که در گلوی خود احساس سوزش کنید. حتی ممکن است بخاطر تندی بیش از حد روغن، فرد به سرفه بیفتد. در ادامه و پس از یک دقیقه مزه تلخی و تندی از بین می‌رود و خوشمزه می‌شود. نکته ی مهم دیگر اینکه فرد با خوردن این روغن، در دهانش احساس چربی نمی‌کند.

3-با خوردن روغن اصل در ابتدای زبان احساس شیرینی و در انتهای آن احساس تلخی و سوزش می کنید. امتحان با کمک حس چشایی بهترین روش برای تشخیص روغن زیتون اصل است.

شاید این مطلب بتواند برای شما مفید باشد… کلیک کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *